Pagina's

dinsdag 15 september 2015

Speurtocht bij brandweerfeest

Brandweerfeest met speurtocht

Vorige week hebben we tips en ideeën gegeven voor een brandweer-kinderfeestje bij je thuis. Een belangrijk onderdeel ontbrak: de speurtocht. En wat is een kinderfeestje zonder speurtocht? Een taart zonder kaarsjes. Een feest zonder cadeaus. Oké we overdrijven, maar een speurtocht is wel vaak het favoriete onderdeel van een feestje!

Dus, heb je tijd en zin om extra energie te steken in de voorbereidingen van het brandweerfeest? Ga dan aan de slag met een echte brandweer-speurtocht. Wij helpen je daar graag bij.


Brandweerspeurtocht - het doel

Een goede speurtocht heeft een verhaal of een doel. Je kunt bij een brandweerspeurtocht kiezen uit twee opties: 'vind en blus de brand' of 'word een echte brandweerman'. Met dit laatste geef je de speurtocht een doel: de speurtocht dient om van onze brandweerpioniers volwaardige brandweerlieden te maken! Als de brandweermannen in spé de juiste route volgen én de opdrachten volbrengen, dan krijgen zij op het einde van de rit een heuse oorkonde en medaille en mogen ze zichzelf een echte brandweerman noemen.

Zorg voor voldoende brandweerhelmen en rode shirts met reflectorstreepjes of veiligheidsvestjes, zodat de kids als echte brandweermannen aan de speurtocht kunnen beginnen.

Brandweerspeurtocht - de route

Bij een brandweerspeurtocht gaat het meer om de opdrachten, dan om de route. Dus het is een geschikte speurtocht om thuis te doen, in en om het huis, vooral handig bij slecht weer en kleine kinderen. Zet de route uit met rode pijlen, het liefst met een brandweerlogo erop.

Ga je de speurtocht buiten houden? Kies dan voor een alternatieve bewegwijzering: (water)ballonnen. De ballonnen vul je met water of met een papiertje waarop een opdracht staat. Hartstikke spannend, elke keer als de kinderen een ballon doorprikken, weten ze niet of er water uitkomt of een opdracht!


Brandweerspeurtocht - opdrachten

Onze speurtocht staat in het teken om van de kids echte brandweermannen te maken. Daarvoor moeten ze een aantal opdrachten vervullen:

 • Geblinddoekt de jarige job veilig uit een kamer naar buiten loodsen.
  Een echte brandweerman ziet door de rook ook niks als hij een brandend huis binnengaat!
 • Met een waterpistool (in de vorm van een blusauto) brandjes blussen.
  Voor de oudere kinderen kun je onder begeleiding sterretjes laten uitblussen. Je kunt ook vlammetjes knippen uit karton. Als ze deze van tafel spuiten, is de missie geslaagd!
 • Knutselopdracht: maak van oude dozen, papier, verf, plakband en viltstiften een brandweerauto.
 • Poes uit de boom halen!
  Kies een (klim)boom in je tuin of in het park uit en zet er een kartonnen poes in. Met behulp van een trapje, ladder of een paar sterke schouders moeten de brandweermannen de poes uit de boom halen. 
 • Waterrace
  Verdeel de kinderen in twee groepen. Laat hen en slinger vormen waarbij ze het water uit de volle emmers moeten verplaatsen naar een lege emmer aan het einde van de slinger. Geef ze bekers of kleine emmertjes. De enige regel: er mag niet gelopen worden! Samenwerken is dus de sleutel. 
Belangrijk om te vermelden dat alle activiteiten onder begeleiding van een volwassenen uitgevoerd moeten worden, vooral de klim- en blusopdrachten.

Brandweerspeurtocht - het einde


Er is hard gewerkt! De opdrachten zijn vervuld en de branden zijn geblust. Met een mooie oorkonde en medaille geef je de kinderen een mooie herinnering aan een geweldige dag.

Geef ze onder het genot van een filmpje (bijvoorbeeld Brandweerman Sam!) wat lekkers te eten en dan is het weer tijd om de brandweermannen naar huis te sturen. Voor een welverdiende nachtrust.Geen opmerkingen:

Een reactie posten