Pagina's

dinsdag 26 juli 2016

Zakgeld: hoe pak je het aan?

Wanneer begin je met zakgeld?

'Mama, mag ik zakgeld?' De vraag van je 6-jarige kind verrast je wellicht; is hij of zij nog niet te jong voor zakgeld? Het antwoord is nee. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert om je kind vanaf 5-6 jaar zakgeld te geven, als hij of zij dan ook kan tellen én de verschillende muntjes herkent.

Goed om bij stil te staan: zakgeld is een leermiddel en geen beloning of straf. Je moet dus geen zakgeld geven in ruil voor een karweitje (het is geen loon!) of het juist inhouden bij wijze van straf. Met zakgeld geef je je kind de vrijheid om met geld om te gaan en zelfstandig keuzes te maken waaraan het besteedt wordt.Hoogte van het zakgeld

De volgende vraag is 'Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind'? Het wekelijkse bedrag hangt natuurlijk af van wat je zelf te besteden hebt en wat je kind van zijn zakgeld moet betalen. Deze tabel laat de gemiddelde bedragen per leeftijd zien, een handige leidraad om het bedrag voor jouw zoon of dochter te bepalen:


Geef je kind op een vaste dag en vast tijdstip het zakgeld en geef contact geld. En wees streng, op=op. Ook als je kind achteraf spijt heeft van bepaalde uitgaven, wat op jonge leeftijd wel eens gebeurd, daarvan leren ze juist heel veel. Een kind kan niks fout doen met zakgeld, zakgeld = leergeld.

Sparen

Maak van tevoren duidelijke afspraken over het bedrag: waar mag het zakgeld aan besteed worden, wanneer wordt het verhoogd en hoe lang moeten ze met hun zakgeld doen?

Leer je kind ook sparen, daar heeft hij of zij later veel plezier van. Bepaal samen een spaardoel en begin met een spaarperiode van een aantal weken, dat goed te overzien is. Natuurlijk hoort er bij sparen een spaarpot, dit werkt voor jonge kinderen veel beter dan geld op een spaarrekening. Zo kunnen ze goed zien en bijhouden wat er met hun geld gebeurt.


Spaarpotten en portemonnees

Ga je starten met het geven van zakgeld? Trap af door samen een leuke spaarpot te kopen of er één te maken. In onze webshop vind je een aantal schattige, coole en stoere spaarpotten die je zelf kunt decoreren, zo maak je sparen nog leuker!

Bij je eigen geld hoort bovendien een eigen portemonnee. Geef je kind een kleine portemonnee cadeau bij zijn of haar eerste zakgeld. Voor meisjes is bijvoorbeeld dit vrolijke vlinder-portemonneetje erg leuk en jongens maak je blij met een gave retro versie. Ook handig om aan je sleutelbos te hangen! Zelf maken kan ook: met deze set maak je een mooie beugelportemonnee in de vorm van een grappig dier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten