Een verjaardagsthema voor dappere jongens
Een ridderfeest is altijd een succes. Jongens vinden dat hartstikke stoer. En je kunt gerust meisjes uitnodigen, want bij ridders horen natuurlijk ook jonkvrouwen en prinsessen.Durf je het aan om thuis een onvergetelijk ridderfeest te organiseren? Zoals altijd draait het om een goed verhaal: Jaarlijks organiseert de koning een riddertoernooi, waarbij de mannen moeten laten zien dat ze het kasteel en de prinsessen kunnen beschermen tegen draken en ander kwaad. Als de mannen slagen in deze opdracht worden ze officieel tot ridder geslagen.
Ridder uitnodiging en versiering
De gasten sturen we dit keer een kant-en-klare uitnodiging. In ridderstijl natuurlijk, zodat ze zich alvast op het ridderfeestje kunnen verheugen.Onze creativiteit laten we dit keer los op de feestversiering! Maak zwaarden en schilden van kartonnen dozen, die je vervolgens omwikkelt met aluminiumfolie. Van zo'n kartonnen doos kun je ook nog een kasteelmuur maken. Met ophaalbrug voor de fanatiekelingen. Vlaggen, vaandels, robuuste kaarsen en fakkels maken de middeleeuwse riddersfeer compleet.
Knutselen
Je kunt de kinderen bij aankomst een schild en zwaard geven. Maar het is nog leuker als ze zelf hun eigen zwaard en schild maken (van dik karton van een doos). Je kunt ook zelf van te voren de zwaarden en schilden maken, zilverkleurig verven en deze door de kinderen laten versieren. Op zo'n schild hoort natuurlijk een écht familiewapen!Stoere meiden doen gewoon met de jongens mee. Als ze dat liever willen, kunnen zij ook een houten handspiegeltje versieren. Of laat hen een stoffen tasje (met daarop een kasteel en prinses) inkleuren met textielstiften. Dat past prima bij het ridderthema!
Ridder Spelletjes
Superleuk is een parcours van traditionele strobalen (die je koopt van een boer in de buurt). Je kunt er kastelen en torens van bouwen. Planken en ladders tussen leggen, etc.Typische ridderspelletjes: ringsteken (op de fiets met een lans door ringen proberen te steken), boogschieten, stokpaardenrace, zaklopen, met een zwaard proberen appels uit een bak te prikken. En dan moet natuurlijk de draak nog verslagen worden. Laat hen één voor één proberen om de drakenpiñata stuk te slaan. Al dan niet geblinddoekt.
Ridder traktaties
Na de spelletjes (maar ook tussendoor) lusten de ridders wel iets lekkers. Dat kan zo'n lekkere ridder-snoeptaart zijn, die versierd is met mini-zwaarden en een ridderfiguur (ook handig om uit te delen op school). Wat dacht je van zelfgemaakte kaas- of worsthapjes? Met deze prikkertjes van 'echte' ridderzwaarden maak je beslist de blits.Je kunt ook een bourgondisch buffet maken: frietjes in een grote berg op tafel gestrooid met kipkluifjes erom heen. Vanzelfsprekend mogen ze met hun handen eten. Ook leuk om de kids knakworstjes te laten roosteren boven een zelfgemaakt vuur (houd een oogje in het zeil).
Tot ridder slaan
Dan is het riddertoernooi ten einde en is het tijd voor de plechtigheid. Om de mannen (en vrouwen) officieel tot ridders te slaan, laat je hen eerst knielen. Daarna tik je hen met een groot zwaard op hun schouder. Verder ontvangen de ridders en jonkvrouwen in een ridderfeestzakje: een officiële oorkonde, medaille en natuurlijk een klein kadootje.Leuke afscheidskadootjes voor een ridderfeest: ridder roltongen, bellenblaas zwaarden. Of geef iedereen een snoepzakje uit de ridder traktatiedoos mee naar huis. Ridderfeest geslaagd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten