Pagina's

woensdag 21 mei 2014

Zintuigspelletjes voor peuters


Prikkel de zintuigen

Ben je nog op zoek naar een paar originele spelletjes voor het verjaardagsfeestje van je peuter? Dan hebben wij vandaag een paar supersimpele, maar vooral ook waanzinnig leuke raadspelletjes voor je. Met deze spelletjes prikkel je de zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen en smaak) van de kinderen.

Kleine kinderen zijn erg nieuwsgierig en vinden het heerlijk om spelenderwijs nieuwe dingen te ontdekken. Deze spelletjes zullen ze vast en zeker fantastisch vinden!

Blind voelen

Blinddoek de kinderen om de beurt en laat hen een voorwerp voelen. De kinderen moeten proberen te raden wat voor voorwerp het is. Voor elk goed antwoord krijg je een punt. Geschikte voorwerpen: teddybeer, puzzelstukje, bal met spikes, sinaasappel, puntenslijper. Je kunt ook een voeldoos maken. Dat is een doos met 2 ronde gaten aan de zijkant, waar de kinderen hun armen door kunnen steken.

Je kunt ook één kind blinddoeken en een ander kind aanwijzen dat muisstil voor hem of gaar gaat staan. Door te voelen moet het geblinddoekte kind raden wie voor hem of haar staat. Dat wordt vast en zeker lachen geblazen!

http://www.kidsfeestje.nl/traktaties/opwindfiguren/21482_art_1mod2343_funny-teeth.html

Blind proeven

Zet van te voren bakjes klaar met etenswaren die de kinderen kunnen proeven. Denk aan verschillende drankjes (appelsap, water, drinkyoghurt, sinaasappelsap) of stukjes fruit en groente. Verschillende koekjes mag ook. Probeer zoveel mogelijk te variëren in smaak (zoet, zout, zuur, bitter).

Eén voor één worden de kinderen geblinddoekt en mogen ze proeven. De kinderen moeten proberen te raden wat ze proeven. Om het spelletje wat gemakkelijker te maken voor kleine kinderen, kun je vertellen waar ze uit kunnen kiezen.

Ruiken van geuren

En dan wordt het tijd voor het ruikspelletje. Laat de kinderen in een kring zitten en blinddoek ze allemaal. Laat de kinderen allemaal aan een voorwerp ruiken en raden wat het is. Wie het goed raadt, krijgt een punt.

Je kunt alle voorwerpen of etenswaren van te voren in potjes (met een dekseltje) doen. Kies voorwerpen met een uitgesproken geur, zoals bijvoorbeeld een stukje kaas, een ui, een stuk zeep, knoflook, pindakaas, een aardbei, koffie.

Fluisterspel

Dit spelletje is ideaal om de kinderen even tot rust te laten komen. Laat de kinderen in een kring zitten en fluister zachtjes een zinnetje in het oor van het eerste kind. De anderen mogen het niet horen. Het kind fluistert hetzelfde zinnetje weer in het oor van het volgende kind en zo ga je door.

Het laatste kind spreekt het zinnetje hardop uit. Hoe groter het verschil met het oorspronkelijke zinnetje, des te grappiger is het. Bedenk een zinnetje met verschillende klanken, zoals 'de juf krast met haar krijtje over het schoolbord'.

Voorwerpen onthouden

Leg een aantal voorwerpen (5 of 6 voor peuters, minimaal 10 voorwerpen voor oudere kinderen) op een dienblad of op tafel en laat de kinderen er ongeveer 30 seconden naar kijken. Leg er dan een handdoek over.

De kinderen moeten proberen zoveel mogelijk voorwerpen te herinneren (laat hen opschrijven of tekenen wat ze nog weten). Degene die de meeste voorwerpen heeft onthouden, wint het spelletje.

De winnaar (en verliezers) van de zintuigspelletjes krijgen natuurlijk een leuke kinder-give-away of laat ze na afloop met z'n allen smullen van een lekkere snoeptaart. Dat hebben ze wel verdiend.

Ken jij nog een leuk kinderspelletje dat de zintuigen prikkelt en dat geschikt is voor een verjaardagsfeestje (van een peuter)? Plaats een reactie! Het zou leuk zijn als we hier een heleboel leuke ideeën kunnen verzamelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten