Pagina's

dinsdag 28 april 2015

Piraten speurtocht

Vind de schat van Kapitein Haak

Begin de piraten speurtocht met een spannende aanleiding:

Vetje, het hulpje van Kapitein Haak, heeft een groot probleem. De kapitein heeft hem aan land gestuurd om de schatkist te vinden. Maar, hij is de schatkaart vergeten mee te nemen! En hij weet niet meer waar de schat verstopt is. Hij durft niet terug naar Kapitein Haak zonder de schat. Kunnen jullie Vetje helpen? Vind de schatkaart en vind de schat!

De zoektocht naar de schat kan beginnen!

Piraten speurtocht: de start

Laat de schatkaart uit 3 delen bestaan. Zorg dat iemand het eerste stuk van de schatkaart 'per ongeluk' vindt. Verstop deze bijvoorbeeld op het toilet (Vetje heeft de schatkaart op de wc vergeten, wat dom!). Vermeld hierbij de eerste aanwijzing: volg het spoor van de doodskoppen!

Zorg voor voldoende piratenaccessoires, ooglapjes, piratenhoeden en maskers, zodat de kinderen als echte piraten aan hun speurtocht kunnen beginnen! Piratenschmink is ook handig.

Activiteiten tijdens de speurtocht

Tijdens de speurtocht voeren de kinderen opdrachten of activiteiten uit. Bij het goed uitvoeren van een opdracht beloon je ze met een echte piratenmunt! Tips voor activiteiten:
  • Vul een (zwem)bad met water en leg hier een aantal pirateneendjes in. Met behulp van een visnet moeten de kinderen de eendjes eruit vissen. Maar pas op, ze moeten achter de streep blijven staan! Geef ze 5 minuten de tijd. Voor elke vis die ze gevangen hebben, ontvangen ze een muntstuk.
  • Kanonskogels gooien. Maak twee groepen en geef elke groep een voorraad kogels en een grote emmer. Op de emmer teken je een piratenschip. Laat de kinderen een aantal minuten zoveel mogelijk kanonskogels in de emmer van de tegenstander gooien. De winnende groep krijgt een extra muntstuk!
  • Vlaggendans, een leuke variatie op de stoelendans. Laat de kinderen in een kring staan en zet een leuk piratenmuziekje op (Piet Piraat bijvoorbeeld). Geef het oudste kind de piratenvlag en deze wordt vervolgens met de klok mee doorgegeven. Stop de muziek. Degene met de vlag in de hand is af. Geef de vlag weer door, de andere kant op, en ga zo door tot er nog maar 1 piraat overblijft. Iedereen krijgt een muntstuk en de winnaar krijgt er 2. 

Muntstukken en de schatkaart

Kies een activiteit waarbij je het tweede gedeelte van de schatkaart verstopt. Het derde stuk van de schatkaart moeten de piraatjes kopen! Aan het einde van de speurtocht staat een 'echte' piraat (verkleed papa, de buurman of een oom). Hij heeft het ontbrekende stuk van de schatkaart, maar hij geeft dit alleen voor heel veel geld! De muntstukken die de kinderen hebben ontvangen tijdens de tocht kunnen ze hiervoor gebruiken.

De schatkaart is nu compleet. Na een spannende en leuke speurtocht kunnen de piraten nu hun schat opgraven (in de bossen) of vinden (in de tuin). 

Zorg dat je voor elk kind een lekker gevulde schatkist klaar hebt staan, dat hebben ze wel verdiend. Goed gedaan piraatjes!

Nog meer piratenfeest-ideeën? Lees ook dit artikel over het organiseren van een piratenfeestje voor kids.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten