Pagina's

dinsdag 28 juli 2015

Speurtocht organiseren

Hoe organiseer je een speurtocht?


Staat er een verjaardagsfeest op de kalender of wil je iets speciaals doen voor je kind(eren) in de zomervakantie? Organiseer een speurtocht! Elk kind, jongen of meisje, kleuter of tiener, vindt dat hartstikke leuk en spannend om te doen.

Maar, hoe pak je de organisatie van zo'n speurtocht aan? Voor een tiener zet je een totaal andere speurtocht op touw dan voor kleine kinderen. Wij helpen je op weg met tips en concrete ideeën voor thema-speurtochten. Het feest kan beginnen!


Tips speurtocht kleuters


Houd er rekening mee dat het uitzetten van een speurtocht tijd kost. Begin er dus op tijd mee. Houd rekening met leeftijd en karakter (een kind dat snel bang is, doe je geen plezier met een enge spooktocht in het donker). Voor de kleintjes kun je met stoepkrijt een route uittekenen die ze moeten volgen. Je kunt ook een vlaggenspoor uitzetten. Leuk voor bij een themafeest!

Geef de kids een opdracht mee: verstop kleine speelgoedauto's langs de route en laat ze deze zoeken. Of maak een rustpunt onderweg waar je ze opdrachten laat doen.

Zet een hinkelpad uit, laat ze met een lepel in de mond met een ei erop naar de overkant lopen of ouderwets snoephappen uit een bak water. Hebben ze meteen een snack voor onderweg!


Speurtocht tieners


Voor oudere kinderen kun je de speurtocht wat ingewikkelder maken. Laat de kinderen de juiste weg vinden aan de hand van een kaart, die je zelf maakt, of maak er een fotospeurtocht van. Bij een fotospeurtocht geef je bij de start een kaart mee met foto's van objecten (straatnaambordjes, tuinkabouter, vogelhuisje, paaltje) of personen (die je in het spel betrekt). Aan de hand van de foto's weten ze welke weg ze moeten nemen.

Bouw tijdens de route controleposten in. Voor jezelf fijn, om te weten dat de kids de goede kant oplopen, en daar kunnen ze met een opdracht een ontbrekende foto of stuk van de kaart verdienen, die nodig is om de route te vervolgen. Verzin iets grappigs: een liedje maken op een bekende melodie of wc-rol werpen, of doe iets actiefs: touwtje springen met zoveel mogelijk kinderen tegelijk, of laat ze nadenken en maak een korte quiz.

Speurtocht themafeest


Organiseer je een piratenfeest en zoek je inspiratie voor een bijpassende, spannende piratenspeurtocht? Bekijk dan onze ideeën voor een 'Op zoek naar de schat van Kapitein Haak'-speurtocht?

Ga je voor een prinsessenfeest? Zorg dan voor een goed verhaal als inleiding van de prinsessenspeurtocht. Met deze uitleg en tips voor traktaties en opdrachten wordt de speurtocht het hoogtepunt van je feest!

Ook voor een Dino feest hebben we leuke ideeën voor een bijpassende speurtocht op een rij gezet. Staat jouw thema hier niet bij? Laat ons weten welke thema-speurtocht jij wilt organiseren, wij denken graag met je mee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten